Narzędzia

Narzędzia

Wiertarka, klucz pneumatyczny, szlifierka, wkrętarka – te i wiele...

O funduszach poręczeń kredytowych

O funduszach poręczeń kredytowych

W dzisiejszych czasach praca jest jednym z najważniejszych i...

Tłumaczenia techniczne - specjalistyczne i urzędowe

Tłumaczenia techniczne - specjalistyczne i urzędowe

W każdej firmie jaka prowadzi swoją działalność również poza...

Parametry siatek zgrzewanych

Parametry siatek zgrzewanych

W sklepach internetowych i w sklepach stacjonarnych sprzedawane są...

BIKSENON

BIKSENON

Niezwykle szeroki już rynek motoryzacyjny stale się powiększa....

  • Narzędzia
  • O funduszach poręczeń kredytowych
  • Tłumaczenia techniczne - specjalistyczne i urzędowe
  • Parametry siatek zgrzewanych
  • BIKSENON

Szkło gastronomiczne

Dla każdego właściciela restauracji, kawiarni, baru czy osoby prowadzącej dowolną działalność gastronomiczną dekorowanie stołu powinno być równie ważne, co przyrządzanie posiłków. Efektowne podanie potraw decyduje o sukcesie w podobnym stopniu co ciekawe menu. Danie przyciąga bowiem nie tylko wspaniałym smakiem i aromatem, ale również wyglądem .

Nic tak nie zdobi potraw jak odpowiednio dobrana zastawa porcelanowa, sztućce oraz szkło gastronomiczne. Tworzą one wspaniałą kompozycję, która powinna współgrać z wystrojem wnętrza oraz stylistyką serwowanych dań. Znajomość zasad dekorowania stołu i zachowania się przy nim jest bezcenna. Sam proces spożywania posiłków jest bowiem bardzo ważnym elementem naszego życia i obyczaju w każdej kulturze na świecie. Jest to nie tylko przyjemność, ale również rytuał towarzyski.

Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na wymiary stołu jadalnianego, który powinien umożliwić komfortowe spożywanie posiłków oraz prowadzenie przy nim rozmów. Każdy gość powinien mieć wokół siebie swobodną przestrzeń, która pozwoli mu swobodnie odsunąć krzesło podczas wstawania od stołu oraz poczuć się komfortowo w trakcie jedzenia. Jedno nakrycie powinno mieć zatem szerokość nie mniejszą niż sześćdziesiąt centymetrów.

Pierwszym krokiem w dekoracji stołu jest wybór obrusa. Powinien on harmonizować kolorystycznie z wystrojem wnętrza kawiarni czy restauracji. Sam rodzaj materiału jest bardzo istotny. Satynowy i jedwabny nadaje wysokiej elegancji. Haftowana bawełna pasuje do przytulnego wnętrza. Uniwersalnym, pasującym do każdej dekoracji jest obrus lniany. Możemy go dobrać jednocześnie wybierając zastawę porcelanową. Do białej porcelany bardzo modnym kolorem obrusa jest brąz, bordo, czerń i granat. Ciemne barwy doskonale uwydatniają delikatność bieli zastawy i podkreślają ją, jako ramę dla posiłku. Nie należy bowiem nigdy zapominać o tym, że danie jest bohaterem pierwszoplanowym. Tego typu zestaw może być dodatkowo udekorowany ozdobnym srebrem stołowym. Stylowe szkło gastronomiczne będzie w tym przypadku prezentowało się równie ciekawie. Bardzo modnymi odcieniami na stole są od niedawna beże i brązy, które znakomicie podkreślają zarówno kształty porcelany, jak i samo danie. Mogą stanowić prostą ekologiczną kompozycję lub bardzo elegancką i stylową. Zastawa porcelanowa może być gładka lub ozdobiona dekorami. Zarówno jedna, jak i druga ozdobi stół. Najważniejsze jest jednak aby zdecydować się na taką, która będzie pasowała do wystroju wnętrza. Bardzo popularna ostatnimi czasy jest gładka zastawa stołowa. Jej wybór jest stosunkowo bezpieczny, ponieważ harmonizuje ona z dosłownie każdym rodzajem szkła i srebra stołowego. Minimalizm porcelany współgra zarówno z eleganckim wyposażeniem restauracji, jak i prostym, chłodnym. Ozdobna zastawa o fantazyjnych kształtach ze żłobieniami i wytłaczanymi motywami roślinnymi, która zdobiła stoły naszych babć jest równie wytworna, ale może być zastosowana jedynie w konkretnych restauracjach i kawiarniach serwujących dania według tradycyjnych przepisów. Do tego typu porcelany należy ostrożnie dobierać szkło gastronomiczne. Nie możemy bowiem pozwolić sobie na przepych i przytłoczenie ozdobami samej potrawy.

Jeżeli zależy nam na ozdobnych kieliszkach i szklankach na przykład kryształowych lub ręcznie zdobionych dekorami, musimy zdecydować się na gładką zastawę stołową. Kolorowe szkło gastronomiczne pasuje wspaniale do talerzy i półmisków w białym kolorze i o prostych formach. Stanowi ono idealny akcent stonowanej kompozycji nie ryzykując ekstrawagancją. Jeżeli całość wyda nam się zbyt mało fantazyjna i ozdobna, zawsze możemy dodatkowo udekorować stół ziołami i kwiatami lub serwetkami z oryginalnym wzorem. Musimy jednak pamiętać o tym, że muszą pasować one do obrusa i znajdować się po lewej stronie talerza lub na nim. Serwetki składamy w trójkąt lub zwijamy w rulon i wkładamy w serwetniki należące do zestawu porcelany lub ozdobne, jeżeli porcelana jest gładka.

Szkło gastronomiczne stanowi wspaniałą ozdobę stołu ze względu na to, że odbija ono światło. Powinno być zatem idealnie czyste i wypolerowane, aby nadawać maksimum elegancji całemu nakryciu. Mimo tego że kieliszki i szklanki nie zajmują wiele miejsca na stole, są one bardzo ważną dekoracją. Szkło gastronomiczne musi być idealnie dopasowane do rodzaju porcelany i posiłku. Przeważnie decyduje ono o charakterze całego podania. Kolorowe i bogato zdobione szkło jest dobrym rozwiązaniem na swobodnym przyjęciu. Bardzo eleganckie uroczystości oraz wnętrza, w których serwuje się również rodzaje wykwintnego alkoholu wymagają zastosowania odpowiednich kieliszków i szklanek. Powinny one maksymalnie podnosić komfort smakowania trunków oraz umożliwić ich rozpoznanie po kolorze alkoholu. Dlatego też wykorzystuje się wówczas białe, gładkie szkło pozbawione dodatkowych ozdób. Na komfort smakowania wpływa również kształt. Szkło gastronomiczne powinno być idealnie wyważone oraz solidne. Kieliszki powinny charakteryzować się mocnym wiązaniem poszczególnych elementów: czaszy, nóżki i podstawy. Ponieważ szkło jest bardzo intensywnie eksploatowane i codziennie myte w zmywarkach przemysłowych musi odznaczać się wysoką wytrzymałością.

Układając naczynia porcelanowe, sztućce oraz szkło gastronomiczne, należy kierować się zasadami savoir vivre. Srebro stołowe ma swoje określone miejsce i przysparza najwięcej kłopotu młodym damom nakrywającym stół. Po prawej stronie talerza powinny znajdować się łyżki i noże ostrzem do posiłku, a po lewej widelce. Zasady te komplikują się w zależności od menu. Specjalne sztućce do ryb to nóż i widelec do filetowania. Ułożenie sztućców przy talerzu powinno być podyktowane kolejnością podawanych potraw. Pierwszy zestaw powinien znajdować się na zewnątrz i zwykle są to sztućce do zakąsek, następnie sztućce do zupy, potraw mięsnych lub rybnych. Nad talerzem powinny znajdować się sztućce do deserów. Łyżeczka powinna być skierowana w lewo, a widelczyk odwrotnie. Szkło gastronomiczne, czyli szklanki i kieliszki, powinno znajdować się po prawej stronie.